SENASTE NYTT       Till arkivet

2020-03-13


Hur hanterar vi Coronaviruset?
Coronaviruset (covid 19) hittades i Kina under december 2019. Konsekvenserna har blivit mycket stora i Kina där 50 miljoner sitter i karantän och en stor del av produktionen ligger nere. Viruset finns nu i de flesta av Europas länder och än så länge är Italien värst drabbat. Sverige har nu 12 mars 660 fall och 1 person har tyvärr dött.


Hur sjuk blir man?
Informationen är dålig men det verkar som de flesta människor får influensaliknande symtom och klarar det ganska bra. Dödligheten varierar mellan olika länder där Italien nu ligger mellan 6 och 7 procent. Övriga ligger lägre med det är nog si och så med tillförlitligheten i statistiken.


Våra råd till våra medlemmar och övriga djurbönder
Det verkar som om effekterna för de flesta människor blir ganska begränsade men försiktighet bör råda. Eftersom organisationen på de flesta mjölkgårdar är slimmad finns väldigt lite reserver i form av arbetskraft. 50 procent sjukfrånvaro blir förödande för de flesta. Därför uppmanar vi er att vara ytterst försiktiga så vi inte får in smittan på våra gårdar. Det kan bli förödande för både ekonomi och djuromsorgen. Vi vet inte hur samhället kommer att agera om det upptäcks att någon på gården är smittad. Kan det bli så att det blir omöjligt att leverera mjölken? Det gäller nu att så länge som möjligt stoppa smittan eftersom det kommer bli svårt att hitta extra personal.


Var noga med handhygien, undvik att umgås med människor med influensasymtom, ta INTE emot studiebesök. Låt inte kontrollanter, rådgivare och andra som normalt sett inte vistas på gården komma till gården.


Förhoppningsvis är detta över inom några månader och vi kan övergå till normala rutiner.


Sveriges mjölkbönder


2020-03-12


Årsmötet ställs tillsvidare in

På grund av Coronavirusets framfart har vi beslutat att ställa in årsmötet den 2 april. Vi återkommer med information om nytt datum.


2020-03-11


Sveriges mjölkbönder tar ansvar

Sveriges mjölkbönder har idag beslutat avstå från medverkan på mjölkens dag i riksdagen. Detta i samråd med Magnus Oskarsson. Anledningen är att Sveriges läge vad det gäller Coronavirusets utbredning drastiskt ökat de senaste dagarna.
Sverige har nu mer än hälften så många smittade som Kina om man räknar i förhållande till befolkningsmängd. Som det ser ut nu passerar vi dem under morgondagen (torsdag 12 /3).


Med anledning av det läge som nu råder I Sverige avråder vi våra medlemmar från att ha mer kontakter med omvärlden än vad som är absolut nödvändigt. Detta med tanke på hur svåra konsekvenserna kan bli på gårdsnivå om företagsledaren och våra anställda blir sjuka. Vi måste tänka på våra djur och vår ekonomi på gårdsnivå. Vårt mål måste vara att försöka sprida ut smittspridningen så att inte all vår personal insjuknar samtidigt.


Passa på att köpa hem mat och andra förnödenheter nu medan de flesta samhällsfunktioner fortfarande fungerar.


2020-03-10


Ny hemsida

www.sverigesmjolkbonder.se har fått nytt utseende. Lagom inför årsmötet lanserar vi här en uppdaterad version av vår hemsida. Har ni synpunkter, ris eller ros skriv oss några rader och maila till info@sverigesmjolkbonder.se